Instellingen standaardmuren

Standaardmuren laten toe om muurcomponenten te definiëren, kapjes toe te voegen, muren bij te snijden en objecten zoals kolommen, penanten en keermuren in muren in te voegen. Vectorworks biedt je ook de mogelijkheid om de profielen voor muuraansluitingen en het gedrag van componenten in de dagkant van muuropeningen voor onder andere ramen en deuren te definiëren. Merk op: de functies voor muuraansluiting zijn voorlopig niet compatibel met buitenraam/deur- en binnenraam/deurobjecten.

De instellingen voor standaardmuren stel je in via het dialoogvenster ‘Muren’ (zie Muren tekenen). Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Vliesgevels hebben andere instellingen dan standaardmuren. Zie Instellingen vliesgevels om een vliesgevel in te voegen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Muurstijl

Dubbelklik in de Hulpbronnenkiezer op de hulpbron die je wilt gebruiken uit of klik zonder stijl. Als een object met stijl geconverteerd wordt naar een object zonder stijl, worden de huidige waarden behouden, maar je hebt de mogelijkheid om alle parameters ingesteld op Volgens invoeging te bewerken.

Als je in het dialoogvenster ‘Muur’ de instellingen van een geselecteerde muur bewerkt, wordt de muurstijl automatisch gewijzigd naar <Geen>, wat aangeeft dat je de bewerkte stijl moet bewaren als je de wijzigingen wenst op te slaan).

Bewaar

Slaat de huidige instellingen als een nieuwe muurstijl op. Het dialoogvenster ‘Naam’ wordt geopend. Geef een naam op voor de Muurstijl (zie Muurstijlen creëren).

Muurtype

Selecteer of je een gewone muur (standaard muur) of een vliesgevel wenst te creëren. In dit hoofdstuk worden de instellingen voor standaardmuren beschreven. Wil je meer weten over de instellingen voor vliesgevels, zie dan Instellingen vliesgevels.

Samenstelling

Voorvertoning

Hier zie je een 2D/Plan-voorvertoning van de structuur van de muur, inclusief de muurcomponenten. De pijl die je ziet, toont de richting van de muur (zie De richting van muren).

Totale dikte

Geef de totale dikte van de muur op. Muren met componenten worden bepaald door de som van alle componentdiktes. Wanneer een of meer componenten zijn toegevoegd, wordt deze parameter ingesteld op alleen-lezen. Voor muren zonder componenten dien je deze waarde manueel in te vullen.

Grafische kenmerken

Klik op deze knop om de kenmerken van de muur (zoals vulling, lijn en muurkapjes) te bepalen (zie ). Grafische kenmerken van muren bewerken

Componenten

In deze lijst vind je alle componenten die de opbouw van de muur bepalen. Ze zijn gerangschikt volgens hun respectievelijke volgorde van boven naar onder in de voorvertoning. Om de volgorde van de lijst te wijzigen, klik je in de #-kolom en versleep je de component naar onder of boven.

Als er meerdere componenten geselecteerd zijn op het moment dat je de volgorde wijzigt, worden alle geselecteerde componenten verplaatst naar de nieuwe locatie.

Hoofdcomponent

Je kan een van de muurcomponenten aanduiden als hoofdcomponent door in de kolom ‘Hoofdcomponent’ te klikken. Vervolgens verschijnt er een vinkje dat de hoofdcomponent aangeeft. Wanneer de Vectorworks voorkeur Automatische muurverbindingen aangevinkt is, worden muren automatisch verbonden op basis van de hoofdcomponent van elke muur. Hoofdcomponenten kunnen daarnaast ook dienen als grens voor plaatranden.

Loc. invoeging

Je kan een van de muurcomponenten gebruiken om de standaard invoegingslocatie in te stellen voro objecten zoals ramen en deuren door te klikken in de Loc. invoeging kolom. Het ingevoegde kan geplaatst worden ten opzichte van de linker rand van de component , het midden van de component of de rechter rand van de component . Klik in de kolom tot de gewenste uitlijning aangegeven wordt.

Afstand

Hiermee bepaal je een afstand voor de invoegingslocatie

Overige componentinstellingen

In de overige kolommen van de lijst staan de huidige instellingen voor elke component, zoals opgegeven in het dialoogvenster ‘Muurcomponentinstellingen’.

Nieuw

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Muurcomponentinstellingen’ te openen en een nieuwe muurcomponent aan te maken (zie Muurcomponenten creëren voor meer informatie over het creëren van componenten).

Bewerk

Klik op deze knop om een of meer geselecteerde muurcomponenten te bewerken. De wijzigingen die je aanbrengt, worden toegepast op alle geselecteerde componenten. Of: dubbelklik op een enkele component om deze te bewerken.

Dupliceer

Klik op deze knop om een of meer geselecteerde muurcomponenten te dupliceren. De duplicaten worden onmiddellijk onder de geselecteerde originele componenten in de lijst toegevoegd.

Verwijder

Klik op deze knop om een of meer geselecteerde muurcomponenten te verwijderen. De dikte van de muur wordt automatisch aangepast.

Muuraansluitingen en -invoegingen

Hiermee open je het dialoogvenster ‘Bewerk muuraansluiting’ om de profielen voor muuraansluitingen, alsook het gedrag van componenten in de dagkant van muuropeningen te definiëren; zie

Muuraansluitingen kunnen niet worden gewijzigd voor muren met stijl vanuit dit dialoogvenster; als een muurstijl is geselecteerd, wordt de muur geconverteerd naar een muur zonder stijl als er een muuraansluiting wordt toegevoegd. Bewerk de muurstijl.

Invoeginstellingen

Hoogte

Hoogte

Bepaal de gewenste hoogte van de muur. Als je de muurhoogte handmatig instelt, wordt de Begrenzing bovenaan van de muur automatisch ingesteld op Peil van de laag en de Extra afstand bovenaan wordt dienovereenkomstig gewijzigd.

Als de bovenzijde van de muur door de instelling van een ontwerplaag of een bouwlaag is bepaald, wordt de muurhoogte in dit dialoogvenster automatisch ingevuld.

Begrenzing bovenaan

Deze keuze bepaalt welke verticale referentie de bovenzijde van de muur regelt.

De Muurhoogte bepaal je via de eigenschappen van de ontwerplaag (zie Eigenschappen van ontwerplagen bewerken).

In de Architectuur en Landschap module zijn er extra opties beschikbaar voor deze functie. De bovenkant van de muur kan worden bepaald door een van de onderdelen van de bouwlaag of van de bouwlaag erboven. Als de bovenkant van de muur wordt bepaald door een onderdeel van de bouwlaag en als de hoogte van de bijbehorende bouwlaag wordt gewijzigd, zal de hoogte van de muur automatisch worden aangepast.

De standaard muurstijlen wijzen automatisch een onderdeel voor de Begrenzing bovenaan toe, in de veronderstelling dat je bouwlagen zult gebruiken. Dit kan je veranderen door een andere optie te selecteren.

Extra afstand bovenaan

Geef de afstand op tussen de bovenkant van de muur en de Begrenzing bovenaan.

Begrenzing onderaan

Selecteer welke verticale referentie de onderkant van de muur bepaalt. Peil v.d. laag is de enige beschikbaar optie, tenzij je Vectorworks Architectuur heeft geïnstalleerd.

In de Architectuur en Landschap module zijn er extra opties beschikbaar voor deze functie. De onderkant van de muur kan worden gedefinieerd door een van de onderdelen van de bouwlaag of van de bouwlaag eronder. Als de onderkant van de muur wordt bepaald door een onderdeel van de bouwlaag en indien de hoogte van de bijbehorende bouwlaag wordt gewijzigd, zal de hoogte van de muur automatisch worden aangepast.

De standaard muurstijlen wijzen automatisch een onderdeel voor de Begrenzing onderaan toe, in de veronderstelling dat je bouwlagen zult gebruiken. Dit kan je veranderen door een andere optie te selecteren.

Extra afstand onderaan

Geef de afstand op tussen de onderkant van de muur en de Begrenzing onderaan.

Kapjes

Selecteer of een muursegment is begrensd aan het beginpunt, het eindpunt, beide uiteinden of geen kapjes heeft.

Klasse

Selecteer de klasse die je aan de muur wenst toe te kennen.

Afstand invoeglijn

Voer de afstand in die je wenst te gebruiken als je de methode Invoeglijn bepaald d.m.v. ‘Afstand invoeglijn’ in de Methodebalk geselecteerd hebt.

Energos

Buitenmuren kunnen opgenomen worden in de energieanalyseberekeningen (zie Energos). Om een energieanalyse uit te voeren, heb je Vectorworks Architectuur nodig, maar je kan deze parameters ook louter ter informatie invullen.

Opnemen in berekeningen

Vink deze optie aan om de muur op te nemen in de energieberekeningen als dit niet in tegenspraak is met de gekozen laag-/klasse-instellingen voor energieanalyse e.a.

Als de muur relevante architecturale objecten bevat, zoals deuren en ramen, die in de energieanalyse kunnen worden opgenomen, word je bij het aan- of uitvinken van deze optie gevraagd of je de berekeningen wilt aanpassen aan alle relevante schildelen in de muur.

Rol in gebouwschil

Enkel buitenmuren kunnen worden opgenomen in de energieberekeningen. Selecteer hier het type buitenmuur.

Je kan deze lijst eventueel aanpassen (zie Sets definiëren). Door de systeemparameters aan te passen of door nieuwe parameters toe te voegen, kan je de overgangsweerstand binnen (Rsi) en buiten (Rse) opgeven. Als de berekeningen voor het type muur dat je selecteerde, niet overeenstemmen met je verwachtingen, kan je de systemen in de set bewerken en meer details toevoegen omtrent de overgangsweerstand van de muur.

Klik op de knop Geavanceerd om meer details te geven over de begrenzende muur. Het dialoogvenster ‘Geavanceerd’ wordt geopend. Bepaal de geavanceerde instellingen.

Begrenzing muur: Selecteer de relatie tussen de muur en de omliggende muren. Buitenomgeving verwijst naar een muur die de grond niet raakt. Bij ‘Begrenzing grond’, raakt de muur de grond wel. Een ‘Binnenmuur naar aangrenzend perceel’ verbindt twee huizen, appartementen of gebouwen.

Materiaal buiten: Definieer de thermische eigenschappen van de afwerking. Je kan deze lijst eventueel aanpassen (zie Sets definiëren). Het Absorptievermogen en de Emissiviteit worden automatisch berekend en weergegeven.

Bijkomende reductiefactor beschaduwing: Wanneer de muur op een schaduwrijke locatie staat (vooral in de zomer), is het aangeraden om een reductiefactor voor de beschaduwing op te geven. Geef een waarde op tussen 0 en 1, waarbij 0 voor volledige beschaduwing staat en 1 voor geen beschaduwing.

Berekende R-waarde/U-waarde

Hier wordt de berekende R-waarde/U-waarde van de muur weergegeven. Deze is afhankelijk van de locatie van de muur in het gebouw (type begrenzing) en de oriëntatie van de warmtestroom (overgangsweerstand). De R-waarde/U-waarde en de lengte van de muur zijn noodzakelijke gegevens om de gebouwschil correct te kunnen beoordelen in de energieberekeningen.

Negeer de berekende R-waarde/U-waarde

Vink deze optie aan als je de berekende R-waarde/U-waarde wilt negeren. Geef in het veld Handmatige R-waarde/U-waarde vervolgens zelf een R-waarde/U-waarde op voor de muur.

Texturen

Het tabblad Rendering van het Infopalet bevat bijkomende textuurinstellingen voor bestaande objecten (zie Objecttexturen beheren vanuit het infopalet en Texturen op objecten met componenten). Texturen ingesteld in het Infopalet overschrijven de texturen die je op dit tabblad selecteert, tenzij de textuur wordt bepaald volgens stijl.

Overnemen van componenten

Selecteer deze optie om de texturen van de component te gebruiken voor de muur.

Voor een bestaande muur kan je deze optie selecteren in het tabblad Rendering in het Infopalet.

Overnemen van object

Selecteer deze optie om de texturen van het object te gebruiken.

Onderdeel

Selecteer het onderdeel om de textuur op toe te passen

Herstel naar textuur ‘Algemeen’

Klik op deze knop om de textuur ‘Algemeen’ toe te passen op het geselecteerde onderdeel. Dit deel zal opnieuw onder de scheidingslijn komen te staan en (D.m.v. textuur “Algemeen”) als naam krijgen.

Textuur

Kies de textuur die je wilt toekennen aan het geselecteerde Onderdeel. Selecteer een textuur in de Hulpbronnenkiezer of klik op een van de knoppen om geen textuur te gebruiken of om de klassetextuur te gebruiken.

Je kan texturen ook instellen in het tabblad ‘Rendering’ van het Infopalet. De texturen die je instelt in het Infopalet overschrijven de texturen die je op dit tabblad selecteert.

Gegevens

Specificeer muur informatie Deze informatie kan worden opgenomen in een standaardrapport over muurstijlen. Deze parameters zijn optioneel; voer enkel tekst in waar het voor je van pas komt.

Als je deze muurinstellingen wilt bewaren als een muurstijl, klik dan op de knop Bewaar. Zie Muurstijlen creëren.

Een bewaarde of geselecteerde muurstijl wordt als een hulpbron in het bestand opgeslagen en verschijnt in het Hulpbronnenbeheer en in de lijst Muurstijl op de Methodebalk.

Muren creëren

Muren tekenen

De richting van muren

Muurstijlen gebruiken

Automatisch muren verbinden

Muurcomponenten creëren

Muren bewerken

Kenmerkenpalet

3D-model opmaken met bouwlagen